3 жени обвиняват френската кинолегенда в изнасилване, още 13 твърдят, че са жертва на сексуална агресия от негова страна

...
3 жени обвиняват френската кинолегенда в изнасилване, още 13 твърдят, че са жертва на сексуална агресия от негова страна
Коментари Харесай

Жерар Депардийо – падението на идола

3 жени обвиняват френската кинолегенда в обезчестяване, още 13 настояват, че са жертва на сексуална агресия от негова страна
75-годишният Жерар Депардийо се е изолирал във вилата на другар в Белгия, с цел да се скрие от медийната шумотевица, която се вихри към името му от няколко месеца, настояват френски медии. Шест години след Съединени американски щати придвижването #МeToo се развихри с цялостна мощ във Франция, а в неговия епицентър влезе не какъв да е, а един от последните “най-големи ” в седмото изкуство на Европа.

Ето и обстоятелствата в резюме. Всичко стартира на 27 август 2018 година, когато актриса на двадесетина години подава тъжба против киноидола, който в оня миг наподобява недостижим. Тя твърди, че е била изнасилена от него два пъти по време на неофициални подготовки в парижкия му дом. По това време името ѝ не е разкрито. Започва следствие, то завършва без резултат след 9 месеца. Жената обаче не се помирява и подава нова тъжба, като дава начало на правосъдна анкета през октомври 2020 година Този път нещата завършват с обвиняване в обезчестяване и полова експанзия, а причините при обжалването са отхвърлени. Разследването към момента не е завършило.

В края на 2021 година актрисата излиза от анонимност. Шарлот Арну афишира в обществената мрежата X, че е потресена от безразличието на обществото от обстоятелството, че Депардийо продължава блестящата си кариера, снима филм след филм, до момента в който тя едвам оцелява след контузията.

И въпреки всичко не е истина, че нищо не се случва. През април предходната година проверяващото издание “Медиапар ” разгласява признанията на 13 дами, които настояват, че са ставали обект на непристойни жестове и вулгарни реплики от страна на звездата по време на фотосите на 11 филми и сериали, излезли на екран сред 2004 и 2011 година Повечето свидетелстват анонимно, само че две излизат с имената и лицата си – актрисите Сара Брукс и Елен Дарас. Дарас е втората, която подава тъжба в полицията. Третото обвиняване пристигна в средата на декември и то е от страна на испанска журналистка, която разкрива, че е била изнасилена по време на изявление през 1995 година След всяко следващо разкриване индивидът, изиграл над 200 функции в киното и театъра, изрично отхвърля и афишира, че няма от какво да се страхува 

Чашата на публичното самообладание обаче преля при започване на предишния декември, когато в предаването си “Допълнение към анкетата ” френската телевизия Франс 2 пусна документални фрагменти от посещаване на Депардийо в Северна Корея, по време на което той прави извънредно неприлични забележки за дамите и даже за малко момиче. Излъчването на предаването съответства с драматичен случай – една от хипотетичните жертви на звездата – актрисата Еманюел Дьобевер, бе открита същия ден мъртва в Сена. Оказа се, че през 2019 година тя също се е оплакала от секстормоза на Депардийо, само че в обществените мрежи, като споделя по какъв начин по време на фотоси той е бръкнал под полата ѝ и я е опипал, “за да я усети по-добре ”. По случая със гибелта на дамата също е почнало следствие.

Скандалният характер на Жерар Депардийо съпровожда реномето му от години. Колкото и парадоксално да звучи, на неговата натурална наглост в огромна степен се дължи част от голямата му известност. Това е нещо като запазена марка на този наедрял, недодялан, сходен на воин на Рабле артист, който няма нищо общо с ослепителния красавец Ален Делон или със секси “лошото момче ” с чаровна усмивка Белмондо. На екрана или на сцената обаче Депардийо се преобразява – и до момента се счита, че той няма еднакъв в построяването на толкоз разнопосочни облици като Сирано дьо Бержерак, Дантон или Жан-Валжан от “Клетниците ”. Големият му гений караше доста хора, в това число от средите на правораздаването във Франция, да бъдат снизходителни към неприемливото му държание и да си затварят очите. 

Черните точки обаче се трупаха незабелязано. Актьорът първо настрои част от сънародниците си отрицателно с решението си да одобри белгийско поданство, с цел да избегне огромните данъци за най-богатите, които управляващите желаеха да наложат преди няколко години. Според разнообразни източници положението на Депардийо е над 200 млн. евро, като единствено резиденцията в Париж, в която живее, е на стойност над 50 млн. евро. 

Впоследствие кинозвездата стартира постоянно да посещава Русия и стана пръв другар на Владимир Путин, който му даде съветско поданство и паспорт. Имаше немерения даже да се пресели там. Напоследък живее сред Дубай и Истанбул, където има рибарски транспортен съд, трансфорат в апартамент.

През 2011 година се прочу със скандал на борда на аероплан от Париж за Дъблин, когато непукистки се изпика в кабината. Обясни, че не съумял да изчака излитането, с цел да употребява тоалетната.

Още през 2015 година огромно име в киноиндустрията като Софи Марсо разкри по какъв начин по време на снимачния развой артистът се държи с колежките си като “хищник ”, само че думите ѝ потънаха в нищото. До настоящия миг, в който обвиняванията заваляха като лавина. 

Но те не провокират единогласие, в противен случай. Както необятната аудитория, по този начин и средите на френската просвета и в частност актьорската колегия се разделиха на две. Едната половина желае отмъщение, другата го брани със зъби и нокти.

В отворено писмо във в. “Фигаро ” самият артист се отбрани, че “нито е принудител, нито див звяр ”, и се оплака, че е станал обект на линчуване от “съда на медиите ”. За случая с Арну твърди, че в никакъв случай не е имало насила и че тя изцяло непринудено е влезнала в спалнята му.

Думата взе и Карол Буке, спътница в живота му в продължение на десетилетие. “Познавам демоните на Жерар. Той не е кадърен да направи несгода на жена ”, отбрани го някогашната му другарка. Тя е една от 50-те известни френски създатели, които се подписаха под зов, в който приканват: “Не изтривайте Жерар Депардийо ”, върху който съгласно тях се е излял “поток от ненавист ”. Със своя талант той взе участие в артистичния искра на страната ни, киното и театърът не могат да се лишат от неповторимата му персона, показват те.

Накрая и президентът Еманюел Макрон разгласи:  “Аз съм му огромен обожател, той кара страната ни да се гордее ”. Тези думи извадиха всички френски феминистки на улицата с лозунги против президента.

Така че уединен във вилата в Белгия, Жерар Депардийо може би чака бурята да отмине, но това надали ще е скоро

Независимо по какъв начин ще завършат следствията против него, нищо не наподобява същото. Канада към този момент го лиши от Ордена на Квебек, музеят “Гревен ” махна от експозицията си восъчната му фигура, заприказва се за лишаване на неговия Орден на Почетния легион, артистът бе отхвърлен от кастинга на новия анимационен филм на Мишел Хазанависиюс, където трябваше да озвучава един от героите. Самият Депардийо разгласи, че в настоящия подтекст няма да одобри нито един нов план. 

В понеделник стана ясно, че следствието за сексуално посягане против артиста е прекъснато. Причината - жалбата на комедийната актриса Елен Дарас няма да има правни последствия заради изтекла отминалост.

Иде ли моралният завършек на едно от великите имена в киното? Следващите месеци сигурно ще дадат отговора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР